Araç Değer Kaybı Başvurusu

Araç Değer Kaybı Başvurusu

Araç değer kaybı başvurusu, Tazminat Hukuku kapsamında yer almaktadır. Özellikle trafik kazaları sonrasında meydana gelen hasarın ortadan kaldırılmasını hedefleyen bu çözümle mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede araç değer kaybı başvurusu hakkında bilinmesi gereken bütün detaylara daha yakından bir göz atmak gerekir.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Trafik kazaları sonrasında araçlarda meydana gelen hasar araç fiyatında ciddi bir azalmaya neden olabilmektedir. Tamir sonrasında ikinci el değerde meydana gelen düşüş araç değer kaybı olarak ifade edilmektedir. Kaza sonrasında hasar gören aracın orijinal parçalar kullanılarak aslına uygun bir şekilde tamir edilmesi durumunda dahi hasar geçmişinde kazalı olduğu yazacaktır. Bu da alışveriş konusunda ciddi bir kayıp anlamına gelecektir. Bu durumdan kaynaklanan kaybı ortadan kaldırmak adına en önemli husus ise araç değer kaybı başvurusu yapılarak zararın tazmin edilmesidir.

Araç Değer Kaybı Başvuru Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybı başvurusu yapmak isteyen bireyler için belli başlı koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede önemli olan şartların sağlanması ve başvurunun zamanında yapılmış olmasıdır. İşte araç değer kaybı başvurusu için mutlaka sağlanması gereken koşullar!

  • Kaza tarihinden 2 yıl geçmemiş olmalıdır,
  • Aracın daha önceki hasarı ile araç değer kaybı başvurusuna konu olan hasarın birbirinden farklı olması gerekmektedir,
  • Kaza sonrasında araçta meydana gelen hasa mini onarım kapsamında gerçekleştirilecek bir tamir olmamalıdır,
  • Aracın kaza öncesinde ağır hasar kaydının bulunmaması gerekmektedir,
  • Araçta meydana gelen hasar nedeniyle ortaya çıkan değer kaybının teminat kapsamında olmasına dikkat edilmelidir,
  • Hasarın motorlu bisiklet kullanımından kaynaklanmayan bir zarar olması gerekmektedir,
  • Değer kaybı tazminatı alınabilmesi için araç kilometresinin 165.000’den az olması gerekir,
  • Kazada kusur oranı daha fazla olan taraftan değer kaybı için tazminat talep edilmektedir.

Bu şartların sağlanması sonrasında araç için değer kaybı başvurusunun sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu nedenle de başvuru öncesinde ve sırasında soru işaretlerinin ortadan kaldırılması adına çalışmalar yürütülmelidir.

Araç Değer Kaybı Başvurusunda Hesaplama Nasıl Gerçekleştirilir?

Bir aracın değer kaybı söz konusu olmuşsa ve bu kaybın tazmin edilmesi için hesaplamalar yapılması isteniyorsa dikkat edilmesi gereken pek çok detaydan söz etmek gerekir. Bunların başında da hesaplamanın neye göre gerçekleştirileceği gelir. Aşağıda sıralanan faktörler araç değer kaybı başvurusunu gerçekleştiren kimseler için dikkate alınacak unsurlardır.

  • Aracın Kilometresi
  • Aracın Pazar Değeri
  • Hasar Geçmişi ve Niteliği
  • Kusur Durumu
  • Marka ve Model Bilgisi
  • Trafiğe Çıkış Tarihi
  • Üretim Yılı

Araç Değer Kaybı Başvurusunda Bilirkişi Raporu

Trafik kazası söz konusu olduğunda araçta meydana gelen kayıpların tazmin edilmesi adına bir başvuru yapılacaksa bu başvuru kapsamında bilirkişi raporu hazırlanması da gerekecektir. Söz konusu rapor Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Trafik Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar Tebliğnamesi ile belirlenmiştir. Bu kapsamda hazırlanan raporla birlikte araç değer kaybının nasıl hesaplanacağı ve bu konuda ne tür çözümlere başvurulacağına dair bütün hususlar sıralanmaktadır.

Borçlar Kanunu Genel Hükümleri ve Haksız Fiil Sorumluluğu ilkeleri bağlamında değerlendirilen ilkeler bağlamında değer kaybı miktarının en doğru şekilde belirlenmesi söz konusu olmaktadır. Aracın reel ikinci el piyasasında fiyatındaki düşüşün doğrudan tazmin edilmiş olması hedeflenmektedir.

Araç Değer Kaybı Davası için Gereken Şartlar

Trafik kazası nedeniyle meydana gelen hasarların tazmin edilmesi adına dava açmak isteyen bireylerin belli başlı koşulları dikkate almalarında büyük fayda vardır. Bu çerçevede değer kaybının giderilmesi için dava açacaksanız hem hak düşürücü süreleri hem de koşulları dikkatle değerlendirmelisiniz.

  • Değer kaybı tazminatı için kaza tarihini takip eden 2 yıl içinde başvuru yapılmış olması gerekmektedir,
  • Aracın hasar tazminatına konu olan kısmında daha önceden herhangi bir hasarın bulunmaması gerekmektedir,
  • Mini onarım kapsamındaki hasarların meydana gelmesi durumunda araç değer kaybı nedeniyle dava açılamamaktadır,
  • Ağır hasar kaydı bulunan araçlarda meydana gelen değer kayıpları için tazminat talebi değerlendirilmemektedir.

Tüm bu değerlendirmelerin yanı sıra aracın kaza yapması durumunda hemen sigorta şirketi ile iletişime geçmeniz gerektiğini ifade etmeliyiz. Bu sayede herhangi bir hak kaybının yaşanmaması ve başvuruların zamanında tamamlanması söz konusu olacaktır.